Vaak gestelde vragen over vetafscheiders: ‘Wat is het nut van een vetafscheider?’, ‘Hoe werkt een vetafscheider?’, ‘Wie is verplicht om een vetafscheider te plaatsen?’, ‘Kan ik een vetput zelf installeren? En kies ik dan best voor een bovengrondse of ondergrondse vetput?’, …
Wat is het nut van een vetafscheider?
Vetten en olie lossen niet op in water en kunnen het rioolnetwerk en de waterzuiveringsinstallaties schaden. Door afzetting van vet, kunnen verstoppingen ontstaan. Om deze hinder te voorkomen, legt de Vlaamse regering bedrijven en handelszaken – die veel vetten verwerken – op om een vetafscheider of vetput te plaatsen. Deze scheidt het vet van het afvalwater, zodat het niet in de riolering terecht komt. Bovendien kunnen vetten zich makkelijk vastzetten in de ondergrondse leidingen van jouw (horeca)zaak en daardoor verstoppingen veroorzaken op jouw terrein.Hoe werkt een vetafscheider?
Het vethoudend water komt via de afvoer (bvb. gootseen in een gootkeuken) in de vetafscheider terecht. Een vetput remt de stroming van afvalwater af. Vetten, slib, etensresten en water worden gescheiden van elkaar. Vet en olie verzamelen zich aan de oppervlakte, terwijl slib en etensresten naar de bodem van de afscheider zinken. Door de plaatsing van de afvoerbuis boven de bodem van de put, zal enkel het water afvloeien. De vetten en het bezinksel blijven achter in de vetput.Zie ons complete gamma aan vetafscheiders!Wie is verplicht om een vetafscheider te plaatsen?
In Vlaanderen is een vetafscheider verplicht wanneer dierlijke of plantaardige vetten, oliën of andere stoffen het afvalwater kunnen vervuilen. Onder andere horecazaken en grootkeukens zijn verplicht een vetput te plaatsen tussen de keukenafvoer en de riolering. Dit is vastgelegd in het Vlaamse Milieureglement (VLAREM). Zie ook Ik heb een (horeca)zaak. Moet ik mijn vet afzonderlijk afvoeren? Ook vishandelaars, cateraars, kantoren met een eigen kantine en voedselverwerkende bedrijven vallen onder deze regelgeving.Voor restaurants geldt de volgende regel: indien een restaurant minder dan 600 m³/jaar loost, dan wordt deze lozing van huishoudelijk afvalwater niet ingedeeld als hinderlijke inrichting. Daarnaast is het antwoord op de vraag of je al dan niet een vetafscheider dient te plaatsen, afhankelijk van waar het restaurant zich bevindt op het gemeentelijk zoneringsplan.
Het verwerken van uw afvalwater is dus o.a. afhankelijk van de locatie van het gebouw. De volgende link geeft het zoneringsplan weer van gans Vlaanderen: zoneringsplan .
Vetafscheider en het gebied waarin het gebouw zich bevindt.
Twijfel je of je al dan niet een vetafscheider moet plaatsen, neem dan best contact op met jouw gemeente.