Bij Bollaert zijn we ervan overtuigd dat het gebruik van een brandstoffilter de levensduur van jouw installatie alleen maar ten goede komt. Een filter vraagt natuurlijk wat aandacht, bij elke tankbeurt staat hij garant om de nodige onzuiverheden en water uit de brandstof te filteren. Op tijd vervangen is de boodschap, een dichtgeslibde filter geeft immers niets dan narigheid. Zowel voor jou, je installatie en je transportmiddel. Wil je dus je dieselpomp in optimale conditie houden? Vervang dan tijdig je brandstoffilter.
We geven je hieronder alvast een aantal van de meest voorkomende spelbrekers, die nefast zijn voor de goede werking van je dieselpomp en je transportmiddel. Gelukkig biedt een een goed onderhouden brandstoffilter de nodige bescherming.

TIP 1 Vrieskou geen kans geven.
Tijdens de wintermaanden en of periodes met hoge vochtigheid bestaat de kans dat de filter bevriest en of deels dichtslibt. Wanneer je niet onmiddellijk een vervangfilter bij de hand hebt, dan kan je in eerste instantie altijd even proberen met een warmtebron (haardroger bijvoorbeeld) de eventuele bevroren elementen te ontdooien. Net zoals bij een klassieke tuin kraan, kan het zeker geen kwaad om ook je filter tijdens de wintermaanden wat extra in te duffelen. Voorzie je filter van een isolerend jasje in de vorm van een doek, of eender welk isolerend materiaal.

TIP 2 Condens in de tank vermijden
Bij gewone diesel zonk het water in de tank naar de bodem van de tank. Bij biodiesel wordt het water echter vastgehouden, waardoor er spontaan meer condens kan ontstaan in de tank. Deze condensvorming betekent extra werk voor je filter. Condens kan je enigszins voorkomen door de tank zo vol mogelijk te houden. Zeker in periodes van buitendienststelling of minder gebruik (vakantieperiodes) doe je er goed aan te zorgen voor een volle tank. Is dit geen optie voor jou? Dan kan je beter je filter tijdig vervangen

TIP 3 Bacterievorming in de tank voorkomen
Staat je tank in een donkere ruimte? Dan is je tank een ideale kweekvijver voor bacteriën. Gelukkig installeerde je een filter op je tank, maar hou er rekening mee dat de levensduur van filter in dergelijke situaties korter wordt. Tijdig je filter vervangen is dus de boodschap.
Lang genieten van je dieselpomp? Vervang tijdig je brandstoffilter.
Advies : Beter voorkomen dan genezen
Indien je kan, plaats je de opslagtank best binnen in een ruimte die daglicht krijgt. Op die manier minimaliseer je maximaal de problemen die worden veroorzaakt door de weersomstandigheden.
Heb je geen andere optie dan de tank buiten te plaatsen? Dan doe je er goed aan om om de tank bij aanvang van de winter te vullen. Hoe minder “lege ruimte” in de tank hoe kleiner de kans op condensvorming.
Hoe vaak moet ik mijn brandstoffilter vervangen?
Een goede vuistregel? Vervang je filter minstens één maal per jaar. Merk je echter met dat bij het tanken van diesel het debiet schommelt of afneemt, dan kan je beter je filter vervangen. Grootverbruikers doen er goed aan om de filter zes maandelijks te vervangen.
Kan ik zelf een nieuw filterelement installeren?
Ja hoor, het volstaat met de nodige menselijke kracht de filter los te schroeven uit de houder (ook wel adaptor genoemd). Hou een emmer bij de hand, en draag handschoenen en beschermende kledij, er zullen ongetwijfeld restanten brandstof en onzuiverheden loskomen bij het losmaken van de filter. Losschroeven doe je in tegenwijzerzin (tegen de klok in), vastschroeven in wijzerzin (met de klok mee).
Zorg voor een vervangfilter.
Een eenvoudige manier om er voor te zorgen dat je steeds een tweede filter in reserve hebt? Bestel je filters telkens per twee, op die manier heb je één filter die je onmiddellijk kan vervangen, en een ongebruikte filter bij de hand wanneer een snellere vervanging zich opdringt.
Waar kan ik een nieuwe filter kopen voor mijn dieselpomp?
Uiteraard kan je hiervoor bij Bollaert terecht. Hieronder vind je alvast onze drie basismodellen.
Wat is de kostprijs van een nieuwe brandstoffilter?
Kan ik bij jullie een brandstoffilter afhalen?
We heten je van harte welkom in Wetteren. Ons afhaalpunt en onze kantoren in Wetteren zijn open van maandag tot en met donderdag van 08u00 tot 18u00. Op vrijdag kan je langskomen van 08u00 tot 16u00. Verkies je een levering bij jou thuis? Ook dat is perfect mogelijk via onze webshop.
Hoe komt het dat er water en onzuiverheden in mijn brandstof terecht komen?
Sinds 2010 zijn brandstofleveranciers verplicht om biodiesel toe te voegen aan hun diesel. Goed voor het milieu, maar minder goed nieuws voor jouw tankinstallatie.Biodiesel heeft moet namelijk tijdens het productieproces gewassen* worden. Het nadeel bij deze stap is dat er een klein deel water oplost in de biodiesel.
bron:wikipedia