Sputtert de motor in de bovenkamer bij het lezen van al deze termen? Geen probleem, we proberen je te navigeren door het nieuwe landschap van biobrandstoffen (e-fuels) voor bij je thuis, op de boerderij of in je bedrijf.
Welke brandstoffen bestaan er?
We gebruiken allemaal energie, maar waar komt die vandaan? Onderstaande tabel geeft een eenvoudig overzicht van de verschillende soorten brandstoffen die we gebruiken. Van de traditionele fossiele brandstoffen als aardolie en aardgas, tot de steeds populairder wordende biobrandstoffen en de toekomstgerichte synthetische brandstoffen. Of je nu thuis je tank vult, een boerderij hebt of een kleine onderneming runt, energie hebben we allemaal nodig om ons te verwarmen of om ons te verplaatsen.
Soorten brandstoffen | ||
Fossiele brandstoffen | Biobased brandstoffen | Synthetische brandstoffen |
Aardolie | Biodiesel | E-fuels |
Aardgas | HVO | Waterstof |
Steenkool | Bio-ethanol | |
Biogas |
Wat is biobrandstof?
Biobrandstof (of biobased brandstoffen) is de algemene term die gebruikt wordt voor brandstoffen die hoofdzakelijk gemaakt worden van biomassa (planten, dieren of afvalproducten). Een aantal voorbeelden uit je dagelijks leven? Je Denk dan aan sojaolie, koolzaadolie, gebruikt frituurvet en restanten uit de voedselindustrie. Dit zijn allemaal bronnen die kunnen gebruikt worden voor het vervaardigen van biobrandstoffen. De afgewerkte producten , de echte brandstoffen dus, die wij het best kennen zijn biodiesel en HVO
Wat is het verschil tussen biodiesel en HVO?
Biodiesel en HVO zijn beide biobrandstoffen, maar ze hebben verschillende eigenschappen en worden op verschillende manieren geproduceerd.
Biodiesel
Biodiesel wordt gemaakt van plantaardige oliën of dierlijke vetten die kan worden gebruikt in dieselmotoren. Het is een zogenaamde eerste generatie biobrandstof, omdat het vaak geproduceerd wordt uit voedselgewassen.
HVO – Hydrotreated Vegetable Oil – Gehydrogeneerde plantaardige olie
HVO is een soort superdiesel gemaakt van planten en etensresten. Het is veel schoner voor het milieu dan gewone diesel en zorgt voor minder uitstoot. HVO is zo goed als gewone diesel, maar dan zonder de nadelen. Een groot voordeel is dat HVO geen water aantrekt. Dus als je machine een tijdje stilstaat, start hij zonder problemen. Deze biobrandstof is er dus eentje van de tweede generatie.
Wat is FAME ?
FAME (Fatty Acid Methyl Ester), is een ingewikkeld woord voor een simpel idee: een speciale soort olie die gemaakt wordt van plantaardige oliën. Deze olie is net zo krachtig als diesel, maar beter voor het milieu. Het helpt om de lucht schoner te maken en minder afhankelijk te worden van fossiele brandstoffen
Wat is het verschil tussen FAME en biodiesel?
Hoewel FAME in het dagdagelijks leven vaak als synoniem wordt gebruikt voor biodiesel is dit niet helemaal correct. Er is een immers een subtiel verschil tussenbeide termen.
Biodiesel is een beetje zoals een cocktail (het eindproduct) met verschillende ingredienten. Het belangrijkste ingrediënt in onze denkbeeldige cocktail is FAME. FAME is bewerkt zodat het geschikt is om te gebruiken in je tractor, je bestelwagen of een personenwagen. Biodiesel is dus eigenlijk een algemene term voor een brandstof waarin FAME de belangrijkste rol speelt.
Gaan we dan niet allemaal elektrisch?
Bepaalde toepassingen, zoals landbouwmachines, bouwmachines en noodgeneratoren vereisen veel vermogen en hebben vaak een specifieke energiebron nodig die moeilijk te elektrificeren is. voor deze toepassingen wordt er vandaag de dag nog vaak gebruik gemaakt van zogenoemde werftanks. Een mobiele oplossing om je waar dan ook te voorzien van (bio)brandstof. Ontdek hier ons aanbod werftanks
Welke dieseltanks kan ik kopen voor biodiesel?
Overweeg je de installatie van een dieseltank met pomp voor je wagenpark of je machinepark? Zorg er dan voor dat je een keuze maakt die je in de toekomst geen kopzorgen bezorgt. De dieseltanks met pomp hieronder zijn alvast klaar voor de toekomst en maken je keuze eenvoudig. Klassieke diesel of HVO? Deze tanks met pomp zijn inzetbaar voor beide brandstoffen.
Welke mazouttanks zijn geschikt voor biobrandstoffen?
Sta je op het punt je mazouttank te vervangen of te vernieuwen? Dan is het verstandig om nu al te kiezen voor een tank die klaar is voor de toekomst. Onderstaande mazouttanks zijn namelijk niet alleen geschikt voor traditionele mazout, maar ook voor de steeds populairder wordende biobrandstoffen zoals HVO.
Deze tanks zijn gemaakt van hoogwaardige materialen en hebben een lange levensduur. Bovendien zijn ze eenvoudig te installeren en te onderhouden. Heb je vragen na het lezen van dit artikel? Aarzel dan zeker niet om een bericht na te laten in het formulier hieronder, of bekijk onze contactgegevens. Je vindt er alle mogelijkheden om ons te contacteren.
Laat een bericht achter