Regelmatig verschijnen er berichten in de media rond de toekomst van stookolie als verwarmingsbron. Onze experts krijgen dagelijks mensen aan de lijn en we merken dat het niet meer duidelijk is wat wel en niet mag. We sommen graag even de actuele stand van zaken voor u op.
Wat is het verschil tussen een mazouttank en een mazoutketel?
Een mazouttank en een mazoutketel, twee verschillende toestellen. Een mazouttank is geen mazoutketel.
- Een mazouttank is een opslagvat voor mazout (huisbrandolie – stookolie).
- Een mazoutketel omvat een brander en een warmtewisselaar die je centrale verwarmingssysteem en je sanitaire toestellen voorziet van warm water.
Wat houdt de regelgeving op mazoutketels in?
Bestaande gebouwen
Mazout ketel in bestaande gebouwen
Sinds 1 januari 2022 is het niet meer toegelaten om nog een stookolieketel (mazoutketel) te vervangen door een stookolieketel in bestaande gebouwen (woongebouwen en niet-residentiële gebouwen) die kunnen aangesloten worden op het aardgasnet. Herstellingen aan bestaande toestellen blijven mogelijk. Heb je momenteel een goed werkende mazoutketel? Dan mag het toestel gewoon blijven. Wist je dat een mazoutketel al snel gemiddeld 30 jaar kan meegaan, zonder belangrijke en dure herstellingen?
Mazout tank in bestaande gebouwen
Het vervangen van een mazouttank in bestaande gebouwen is perfect mogelijk en staat los van deze regelgeving.
Nieuwbouw
Mazout ketel in nieuwe gebouwen
Bij nieuwbouw of gebouwen die een ingrijpende energetische renovatie ondergaan (woongebouwen en niet-residentiële gebouwen) met bouwvergunningsaanvragen mag men sinds 1 januari 2022 geen stookolieketels (mazout ketels) meer plaatsen, zelfs als er geen aansluiting op het aardgasnet mogelijk is.

Mazout tank in nieuwe gebouwen
De huidige Vlaamse regelgeving spreekt enkel over mazoutketels en niet over mazouttanks. U kunt gerust uw mazouttank gebruiken.
Vanaf wanneer is de regelgeving rond mazoutketels van toepassing?
Sinds 1 januari 2022 is de regelgeving van toepassing op mazoutketels (en dus niet op mazouttanks).
Mag ik mijn mazouttank of stookolietank vervangen?
Ja, je mazouttank staat volledig los van je mazoutketel. Het zijn twee verschillende componenten. Zolang je stookolieketel (mazoutketel) niet aan VOLLEDIGE vervanging toe is, kan je verder verwarmen met behulp van stookolie, en dus je stookolie voorraad opslaan in een dubbelwandige mazouttank.
Conclusie
De meest recente regelgeving heeft geen gevolgen voor het vervangen van je mazouttank. Indien een vervanging van je mazouttank zich opdringt kan u dit met een gerust gemoed uitvoeren. Bron : vlaanderen.be Info over de toekomst van mazout : informazout.be
Vragen?
Contacteer ons op het nummer 09 369 13 81 of stuur je vraag door naar sales@bollaert.email. We helpen je graag verder.
Hulp nodig bij het kiezen van een nieuwe mazouttank?
Bij Bollaert vindt u sowieso een mazouttank die voldoet aan uw behoeften:
- Dubbelwandige mazouttanks in kunststof
- Dubbelwandige mazouttanks in metaal
- Dubbelwandige mazouttanks voor kleine ruimtes



hoeveel kost een dubbelwandige mazouttank van 2000 l
Beste Daisy,
Dank voor uw vraag! De prijs en specificaties van een dubbelwandige mazouttank van 2000 liter vindt u via de volgende link:
Bekijk de mazouttank hier.
Mocht u verdere vragen hebben, laat het ons gerust weten!
Met vriendelijke groeten,
Mag de mazout tank nog ondergronds liggen
Beste Marleen,
Ja, een mazouttank mag nog steeds ondergronds liggen, mits deze voldoet aan de geldende regelgeving. Je kunt alle details over de wetgeving hier vinden: Wetgeving mazouttanks.
Als je verdere vragen hebt, helpen we je graag verder!
Met vriendelijke groet,
Rudolf
hebben jullie geen mazout tanks in metaal van 2000 l .?
Hallo, bedankt voor uw reactie! Helaas hebben wij geen metalen mazouttanks met een inhoud van 2000 liter. Wij kunnen u wel de volgende MEPE-tanks aanbieden, die gemaakt zijn van verzinkt staal. U kunt ons volledige aanbod bekijken via de volgende link: https://www.tankkopen.be/mazouttanks?filter_materiaal=mepe-verzinkt.